Advent

Snart tänds det ljus i nästan varje fönster i Sverige. Kyla och snö sägs vara på gång ner över hela landet. I Kolkata sänks också temperaturen men Ektara jobbar på högtryck för att kunna iordningställa nya lokaler för skola, arbete och boende på ett och samma ställe för unga flickor och barn men för att klara det behövs mer pengar.

Köp Ektaras fina flaskpåsar som är perfekt att ge bort med innehåll av valfri sort till jul!

Hör av Er!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Vilken glädje!

Idag fick vi mail från vännerna i Indien- de skriver om sin sommar som omfattat ett läger för flickorna. Så här skriver de:” We all had a great time during the summer break as the children were busy with summer camp activities and there was a grand final show.  I am sending an attachment where you can see glimpses of their happiness. The women at the Ektara workshop are doing fine and experimenting with lots of designs  and other innovative  and creative ideas.The teachers are putting lot of efforts to teach them material handling.”

Jätteroligt att få se dessa glada flickor. Fortsätt att köpa våra produkter för de ger flickorna möjlighet till utbildning och hållbarhet på riktigt!

Tack på förhand/Angela och Ann-Katrine

sommarläger

 

 

 

 

 

gruppbild

gruppbild ektara

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Hållbarhet och Almedalen

Nästa vecka är vi i Visby för att sälja våra produkter och tala hållbarhet under gott tjöt med kunder. Vår egen koppling till Ekatara och de unga flickorna hoppas vi ska ge dem en möjlighet till ett självförsörjande liv, kunskap och förmåga att ta vara på sig själva och modet att göra annorlunda. Materialet de använder i våra väskor är resttyger som annars hade slängts, papperspåsarna är av återvunnet papper och förstärkta med indiska dagstidningar. Allt detta är ett led i hållbarhet. Att stärka individen i ett socialt sammanhang, återanvändning av material som ger inkomst.

Vi ses på i Visby, Angela och Ann-Katrine!

 

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Jag har sålt Telia Sonera!

Igår sålde jag mina Telia Sonera aktier, de var inte så många och värdet var inte så
stort men det var en symbolhandling, jag vill ta ett samhällsansvar för
demokratin och för mänskliga rättigheter!

Efter att ha sett programmet uppdrag granskning och hur  Telia Soneras dotterbolag  i diktaturer som Vitryssland, Azerbajdjan, Kazakstan och Uzbekistan tillhanda håller lokaler och information vilket innebär att underrättelsetjänsten kan övervaka oppositionen som kämpar för frihet och demokrati, så vill åtminstone jag ta ett ansvar.

På Telia Soneras hemsida står följande om deras samhällsansvar:

”Det är viktigt för oss att betraktas som en ansvarsfull arbetsgivare, en god samhällsmedborgare och ett företag som uppfyller globalt erkända normer. Corporate Responsibility (CR) är integrerat i vår affärsstrategi och en del av varje medarbetares dagliga arbete”.Vad händer när det blir tvärtom och med vilken trovärdighet kan ett företag fortsätta att säga att man tar ett samhällsansvar och samtidigt motarbeta grundläggande mänskliga rättigheter?  Min förhoppning är att många följer efter mig och att vi stärker bevisningen att CSR arbete är lönsamt! Och tvärtom!Forskare är idag alltmer eniga om att CSR ger lönsamhet och konkurrensfördelar och det
finns tydliga signaler på att företag som arbetar med CSR:

  • attraherar kompetent personal
  •  attraherar och behåller kunder
  • skapar en positiv relation till media
  • stärker ryktet och imagen samt genom ekologiska-effektiva åtgärder minskar kostnaderna

Och sist men inte minst är mer lönsamma( enligt EVA modellen, Economic
Value Added, en ekonomisk beräkningsmodell)

Hur arbetar du med CSR och vilket ansvar tar du i det dagliga livet?

Ann-Katrine

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Snart kommer ett paket!

Snart kommer ännu ett paket från Ektara och våra vänner i Kolkatas
slum. Vad paketen innehåller blir dock alltid lite av en överraskning, för att
importera varor från Indien är som att vara där, en happening!

Vi hoppas att paketet innehåller fashion bags, tygväskor tillverkade av restmaterial i sammet, siden och med pärlor! De tillverkas av unga kvinnor i 16-18 årsålder som bor i slummen och som ständigt utsätts för alla de risker som är förknippade med utsatta miljöer; våld, droger och övergrepp.

För de här flickorna har vår import av väskor och papperspåsar ingett hopp om ett värdigare liv med sysselsättning, gemenskap och en trygg plats att komma till. Här finns vatten, te och en toalett .

Men, vi behöver hjälp av Dig. Du kan hjälpa oss genom att köpa våra väskor och påsar. Gå in på vår webb-shop och bidra till att våra unga kvinnor får ett bättre liv.

Om Du köper produkter via ditt företag vill vi tacka Dig genom att på vår hemsida publicera Ditt företags namn.

Väl mött i Webb-shopen!

Ann-Katrine

Ps. gott om frimärken blev det förra gången!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Almedalen

I år väntas antalet deltagare i Almedalen öka än mer- Vi kommer också att vara där!

Svåraste uppgiften kring Almedalen hitills har varit boendefrågan men den är nu löst.

Mycket tyder på spännande samtal, nya politiker som vill spänna musklerna men inte minst ett ökat intresse och medvetenhet om ansvar hos gemene man, inte bara för miljön utan också socialt och etiskt. Detta lägger grunden för vårt deltagande men på vilket vis återkommer Vi till!

//Angela

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

GOTT NYTT ÅR!

Vi önskar Gott Nytt År och ett 2012 med omtanke utan baktanke!

CSR frågan växer, allt fler förstår behovet av att jobba i en helhet av miljö, ekonomi och socialt ansvar. Etik och moral har fått ett ansikte i Sverige av många skäl men korruptionsaffärerna i Göteborg och vårdskandaler runt om i Sverige både i ute i vården som i affärsetiken har fått det ”goda” Sverige lite på skam. Vad har hänt frågar vi oss?

Frågan vi borde ställa oss istället är” Vad skall vi göra för att minimera möjligheterna för att detta kan hända igen?”

Angela och Ann-Katrine

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Facebook

Nu finns vi på facebook!

facebook.com/corporateresponsibilityisverige

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Volontärer

Under 2012 har Vi möjlighet att erbjuda, efter förfrågan, volontärplatser i samarbete med Apne aap, Kolkata Indien. Stöd inom bla  IT, vård och socialt arbete behövs. Du behöver vara duktig i engelska, självständig och utbildad och har du erfarenhet från liknande är det ett stort plus!

Hör av Dig så berättar vi mera!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Tillbaka i tystnaden

Efter två veckor i Kokata är vi än mer säkra på att CSR som hållbarhetsmodell behövs. På nära håll i vårt egna ”projekt Indien” har vi fått uppleva vad som sker då företag och verksamheter inte tar samhällsansvar.

I en storstadsdjungel full av miljöfaror, fattigdom och korruption lämnas den enskilde till att klara sig själv under bristfälliga förhållanden. Med vårt ”projekt Indien” bidrar vi till att ett litet antal unga kvinnor får en möjlighet till en bättre framtid. Vi kan inte själva förändra världen men vi kan bidra till en livsavgörande förändring för några om vi bara engagerar oss!

//Ann-Katrine och Angela

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar