Hur det började

 

Första gången jag besökte Indien var i slutet på 80-talet. Intrycket var mäktigt; myllret av människor, blandningen av kor och kameler på motorvägen, färger och dofter, den rika kulturen, en levande livsfilosofi  och en gud för varje dag och tillfälle, allt efter behov! Detta var något helt nytt för mig och min man. Vi bodde då hos våra indiska vänner, Vinita och Niraj i Calcutta.

 Vi bestämde, trots all magsjuka och brist på vatten, att om vi får barn skulle vi återvända och visa dem detta fantastiska land. Den resan gjorde vi  i november 2005.
Under sju veckor reste vi runt med ryggsäckar, två vuxna och två tonåringar. Det
blev deras första stora livsäventyr och vårt stora familjeäventyr.  Vi återvände till våra indiska vänner och vid den tidpunkten hade Vinita blivit ansvarig för Apneaap i Kolkata, ett projekt som handlade om att stötta barnen i slummen samt att hjälpa prostituerade kvinnor att ta sig ur prostitutionen genom eget arbete, bla producerar de papperspåsar. Jag var med ute och såg fattigdomen, smutsen men också det hopp som socialarbetare, förskollärare och andra anställda i projektet utstrålade och jag fick frågan:

” –Du som kommer från Sverige tala om hur vi ska arbeta med att få kvinnorna ur
prostitutionen, hur hjälper vi dem bäst?” Vad svarar man på en sådan fråga?

Jag har sedan 90-talet arbetat med mänskliga rättigheter och jämställdhet men har jag svaret på den frågan?  Mitt svar blev: – Försök att rädda barn och unga flickor från att hamna i prostitution, skydda dem och ge dem utbildning. Fortsätt att stötta de äldre prostituerade kvinnorna som ni redan gör genom  socialarbetare, läkare, preventiv medel, hygien artiklar mm.  Ni gör ett bra jobb och det kommer att ge resultat.”

När jag återvände till Sverige var det med en idé att hjälpa genom att sälja påsar, det skulle innebära att barn och kvinnor genom eget arbete kunde ta sig ur sin fattigdom och usla situation. FN talar om ”Womens empowerment” som en väg ut ur fattigdom och det var just det som det här handlade om; att stärka kvinnor genom arbete.

Det skulle dröja ända till 2010 innan jag kom till skott med att förverkliga denna idé; att starta ett konsultföretag med inriktning på CSR, företagens sociala ansvar. Jag frågade Angela som jag lärt känna genom ett gemensamt projekt där vi arbetade med hållbar jämställdhet, om hon ville starta ett företag med mig och hon sa ja.  Det blev starten för vårt gemensamma företag  Corporate Responsibility i Sverige AB, och där vårt eget CSR arbete i konsultföretaget handlar om kvinnorna slummen i Kolkata!

Vi gjorde vår första resa till Calcutta i november 2010 och inledde ett samarbete med Ektara och Vinita. Där höll vi höll seminarier och workshops för medarbetarna och till min glädje fann jag att strategin som man jobbar efter är att barnen i riskzonen flyttas från sin sociala miljö till en boardingschool. Devisen är ”every woman free and every child in school”.

För att detta ska vara möjligt krävs att många påsar säljs vilket vi vill bidra till genom försäljning i Sverige. På sikt kan vi tänka oss att de företag som vill ha stöd av oss i sitt CSR arbete också kan arbeta som volontärer i Kolkata, här finns mycket att göra.

Så vill Du/Ni stötta detta arbete och kvinnorna och deras barn gå in på vår webbshop och köp en påse!

Ann-Katrine Roth

VD, Corporate Responsibility i Sverige AB

 

Kommentarer inaktiverade.